Hva er halal?

Hva betyr halal?

Halal er et arabisk ord som betyr lovlig eller tillatt. I forhold til mat er det kostholds-standarden som beskrevet i Koranen (muslimenes hellige bok). Det motsatte av halal er haram, som betyr ulovlig eller forbudt. Halal og haram er universelle begreper som gjelder alle deler av livet. Disse begrepene brukes ofte i forhold til matvarer, kjøttprodukter, kosmetikk, personlig pleieprodukter, legemidler, mat-ingredienser og mattkontaktmaterialer. Selv om mange ting tydeligvis er halal eller haram, er det noen ting som ikke er tydelige. Ytterligere informasjon er nødvendig for å kategorisere dem som halal eller haram. Slike gjenstander blir ofte referert til som mashbooh, som betyr tvilsom.

Hva er halal kjøtt?

Halal kjøtt betyr at dyret er slaktet i henhold til Koranen. For å gjøre kjøtt halal eller tillatt, må et dyr som er tillatt å spise i henhold til Koranen slaktes på en rituell måte kjent som Zibah eller Zabihah. Blant tillatte dyr som kan konsumeres finner vi blant annet: okse, ku, lam, geit, sau, kamel, elg, kalkun, kylling, kanin, and etc. Alle typer fisk er halal og her kreves det ingen rituell slakt.

Hva er det muslimer ikke kan konsumere?

Muslimer kan ikke spise dyr som ikke er slaktet i henhold til Koranen. Enkelte dyr er forbudt å konsumere uavhengig som f.eks døde dyr, gris, esel, aper, hunder, katter, insekter, slanger etc.

Kan halalslaktet kjøtt bli haram?

Ja. Dersom halal kjøtt kommer i kontakt med noe haram (forbudt) vil ikke kjøttet som opprinnelig var halal lenger ha halal status. Et eksempel kan være at man har kylling som er halal som har vært i kontakt med andre kjøttprodukter som ikke er halal slaktet, alkohol, gris etc. Dette kalles krysskontaminering eller matforurensning. 

Sale

Unavailable

Sold Out

×
×

Vendor:
Vis mer

Net Orders Checkout

Item Price Qty Total
Subtotal 0,00 kr
Shipping
Total

Shipping Address

Shipping Methods